Tulusten käyttö
Tuluksilla tulen tekeminen ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Tulusten käytössä, kuten monessa muussakin haastavassa asiassa, auttaa kuitenkin kaksi asiaa: hyvät esivalmistelut sekä harjoittelu. Ota tavaksi käyttää esivalmisteluun huomattavasti pidempi aika, kuin itse raapimiseen, niin tulet onnistumaan. Mitä useammin toistat tämän saman tulentekojumpan, huomaat että nuotio syttyy lähes itsestään! Tässä siis meidän ohjeemme miten onnistut sytykkeiden valitsemisessa, asettelussa ja sytyttämisessä. Samat keinot toimivat erinomaisesti myös tikkuja tai sytytintä käytettäessä.
Valmistaudu tulentekoon jo matkalla nuotiopaikalle
Aloita nuotion sytyttämisen valmistelu jo lähtiessäsi kotoa. Mikäli ulkona on satanut tai sadetta on luvassa, niin nappaa mukaan vanulappuja tai pumpulia kotoa. Vanulle ei tarvi kuin vilauttaa tuluskipinää, niin liekki hulmahtaa hallitusti esille.
Päästyäsi metsään aloita sytykkeiden kerääminen jo matkalla nuotiopaikalle. Käyskentele polulta hieman etäämmälle ja koita löytää luonnosta kaatuneita koivuja ja tuuheita kuusia. Koivusta saat otettua tuohta ja tuuheiden kuusien kuolleet alaoksat ovat hyvää kuivaa sytykettä, vaikka olisi satanut. Mikäli sinulla ei ole pumpulia tai vanulappuja, niin alkusytykkeenä toimii myös naava, osmankääpä tai heinä.
Nuotion rakentaminen ja tulusten käyttö
Leiripaikalle saapuessasi sinulla on toivon mukaan neljän tyyppistä palavaa ainetta:
- Alkusytyke: pumpuli, vanulappu, heinä, osmankääpä tai naava
- Pääsytyke: tuohi, kiehiset tai kuusen kuolleet alaoksat
- Pieniä puita: Noin peukalon paksuisia kuivia puita, tai isoja kiehisiä
- Isoja puita: Ranteen vahvuisia kuivia puita
Kun kaikki nämä on valmiina vieressäsi voit aloittaa nuotion rakentamisen. Itse nuotion kasaamiseen löytyy montaa eri mielipidettä ja voitkin tehdä sen juuri kun itse haluat, kunhan tuli saa riittävästi ilmaa. Meidän vinkkimme on tehdä kuivista kuusen alaoksista pesä, jonne tuohen päällä oleva alkusytyke on helppo siirtää.
Kun pesä on valmis, asettele alkusytykkeesi ison tuohen päälle. Raapaise raavinraudalla tai puukon hamarapuolella tulustikusta kipinät alkusytykkeeseesi. Mikäli se ei syty, niin sytyke on märkä tai se ei ole tarpeeksi ilmava. Vaihda siis sytykkeesi. Kun olet saanut alkusytykkeen liekehtimään, niin on oltava nopea. Laita alkusytykkeen liekkeihin pääsytykettä: tuohta, kiehisiä tai kuusen kuolleita alaoksia. Ne palavat hiukan kauemmin, mitä alkusytyke, joten tulen “tartuttaminen” pieniin puihin on helpompaa.
Työnnä liekehtivä sytyketuohi aikaisemmin rakentamaasi pesään. Tuli tarttuu nopeasti pieniin kuiviin oksiin, joten voit alkaa lisäämään nuotioon pieniä puita. Kun nuotio saavuttaa pisteen, jolloin se on jo hankala sammuttaa ilman apuvälineitä, niin lisää isoja puita.
Onneksi olkoon! Olet onnistunut sytyttämään nuotion tuluksilla. Läväytä makkarapaketti auki ja kerää voitot!
Kuvissa näkyy meidän ehdoton lemppari kipinätikku, eli tulukset mallia Light my Fire FireSteel 2.0. Tämä raapaisukeppi syöksee tulta kipinän muodossa yli 10 000 kertaa, mikä on huomattavasti enemmän, kuin muilla vastaavilla.
Apuvälineeksi suosittelemme myös MoraKnivin Eldris puukkoa. Kyseisellä puukolla vuolet kiehiset sekä raapaiset kipinät helposti. Puukon hamarapuolella on terävä kantti tuluksien käyttöön, joten sen avulla saat enemmän voimaa kipinätikun raapimiseen, mikä tarkoittaa isompia ja kuumempia kipinöitä.
Yhteenveto:
- Valmistelu: Aloita valmistelu jo ennen nuotiopaikkaa keräämällä sytykettä
- Nuotion rakentaminen: Asettele kaikki valmiiksi ennen kuin alat raapimaan tulta
- Tulusten käyttö: Käytä tulen raapimiseen puukon hamarapuolta raavinraudan sijaan
Muista myös nämä asiat!
Nuotion tekeminen EI OLE jokamiehenoikeus. Mikäli et ole tottunut tulenkäsittelijä ja säännöt ovat hukassa, niin tutustu näihin Sisäministeriön Pelastusosaston säännöksiin avotulesta.
Älä missään nimessä revi tuohta elävästä puusta!