TOIMITUSAIKA 1-3 PÄIVÄÄ    |    ILMAINEN TOIMITUS YLI 50 €:n TILAUKSIIN!    |    30 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS

TEN ESSENTIALS – KYMMENEN OLENNAISINTA

Ten Essentials -pakkauslista kertoo retkeilijän, vaeltajan tai vuorikiipeilijän olennaisimmat tarvikkeet. Ten Essentials -käsite on ollut käytössä kirjallisuudessa 1970-luvulta asti, mutta sen tiedetään olleen alan ammattilaisten käytössä jo 1900-luvun alusta.  Listaa on alkuperäisestä muodostaan päivitetty 2000-luvulla vastaamaan tämän päivän tarjontaa ja vaatimuksia. Meidän The Ten Essentials -verkkokauppamme tarjonta on kasattu tämän päivitetyn listan pohjalta. Syksyllä 2018 laajensimme tarjontaamme myös riippumattoretkeilijän olennaisimmilla tarvikkeilla.

Ten essentials = vaeltajan tarvikelista

Kun sinulla on nämä kaikki kymmenen olennaisinta tarviketta mukana retkelläsi, ja ennen kaikkea, osaat käyttää näitä, tulet selviytymään vaikka jotain odottamatonta pääsisikin sattumaan. Tämän lisäksi tuotteet lisäävät retkesi viihtyvyyttä ja voit keskittyä nauttimaan luonnosta.

 

Huolehdi että sinulla on seuraavat kymmenen olennaisinta tarviketta mukana, retken pituudesta riippumatta!

Kymmenen olennaisimman tarvikkeen lista on laadittu vastaamaan kahta perustarvetta: Ensimmäiseksi, pystytkö toimimaan jos sattuu onnettomuus tai tapahtuu jotain odottamatonta? Toiseksi, pystytkö viettämään yön turvallisesti luonnossa ja palaamaan onnistuneesti kotiin? Pakatessasi retkelle, varaudu aina pahimpaan.

Pakkaa nämä kymmenen tarviketta, lähdit sitten päiväretkelle Nuuksioon tai viikoksi Kaldoaiville.

10 Essentials Hiking

Missä me ny ollaan? Siitä alkaa yleensä ongelmat. Retkeilijällä on aina oltava tietoisuus missä hän on ja miten hän pääsee määränpäähänsä. Päiväretkellä navigointiin riittää yleensä luurilla otettu kuva parkkipaikan infotaululla olevasta reittikartasta ja oikean väristen täplien seuraaminen. Tällöin polulta ei kannata poistua pitkälle. Pidemmälle reissulle suositellaan kompassia ja tulostetta kartasta. Tällöin et ole luurisi akun armoilla. Pohjoisemmilla erämailla ei välttämättä edes polku erotu maastossa vaan löydät sijaintisi ja reittisi vain kompassin, maastojen muotojen ja hyvän topografisen kartan avulla.

Yksi tärkeimmistä retkelle mukaan otettavista välineistä on siis navigointiväline. Tämä voi olla kompassi ja retkikartta tai pieni ja kestävä GPS-käsilaite.

Hyvä kansalainen. Älä eksy. Käytä kompassia. Käytä karttaa. Navigoi. Löydä takaisin kotiisi.

   Auringolta suojautuminen

Älä polta ittees! Auringolta suojautuminen meinaa suomalaiselta ulkoilijalta unohtua. Jo vanhat gurut ja eräketut kertovat, kuinka tärkeätä on suojata silmät, huulet ja hipiä auringon polttavalta säteeltä. Tee sinäkin niin ja suojaudu!

Kovalla auringonpaisteella käytä pitkähihaista paitaa, pitkälahkeisia housuja ja hyvin suojaavaa päähinettä. Paljaille ihokohdille levitä runsaasti rasvaa ja lisää säännöllisin väliajoin. Silmät voi suojata UV-säteilyltä parhaiten käyttämällä varjostavaa hattua ja aurinkolaseja. Hyvät aurinkolasit paitsi suodattavat tehokkaasti, peittävät myös sivuilta silmään pyrkivän säteilyn.

 Retkisankari. Nauti auringosta vastuullisesti. Käytä voidetta.
Aurinkorasva ja pitkähihainen paita on tehokas suoja UV-säteilyä vastaan. Hattu vain puuttuu!

 Eristys   

Kerrospukeutuminen
Kerrospukeutuminen

Kuinka paljon on tarpeeksi ja milloin on liikaa? Ei ole suositeltavaa lähteä retkelle tai pidemmälle kävelylle ilman lämmintä taukopaitaa tai vaihtoehtoisesti tuulelta suojaavaa takkia. Kun pakkaat retkellesi tarvikkeita, ota mukaan lisäkerrasto, varasukat tai edes pipo. Pipolla on ehdottomasti paras lämpö-paino suhde, mutta lämmin villapaita tai eristekerros pitää motivaation ja kehonlämmön pisimpään tallella. Huolehdi myös, että varavaatteet pysyvät kosteilla keleillä kuivana, pakkaamalla ne oikein esimerkiksi muovipussin sisälle.

Kymmenen tärkeimmän joukkoon lasketaan mukanasi kulkeva lisävaate.

Hyvä retki-ihminen. Älä jäädy. Tee olosi mukavaksi. Ota mukaan vaatetta.

 Valaistus

Pimeydessä vaeltavalle kansallemme on lisävalaistus aina ollut erittäin tärkeää. Kehitys on edennyt tuikuista ja päreistä nykypäivän LED -valaisimiin. Lampuissa ja valaisimissa on tällä hetkellä suuri määrä vaihtoehtoja, joten hankinnassa on hyvä huomioida mitä tarvitset.

Nopeasti kulkeva tarvitsee valaisimeensa hyvin paljon tehoja ja voi usein karsia akun kestossa. Luolia kartoittavalle sankarille on tärkeintä laaja valokeila ja kymmenien tuntien akunkesto. Retkeilijä taasen tarvitsee jotain tuolta väliltä.

Retkeilijän valaisimelle tärkeimmät ominaisuudet ovat hyvä kohdevalo polulla pysymiseen ja iltanäpertelyyn, sekä hyvä akunkesto teltassa tuusailuun. Myös erilaiset latausvaihtoehdot tuovat monikäyttöisyyttä tasku- tai otsalampulle, joten tämä on hyvä huomioida uutta valaisinta hankkiessa.

Retkeilijäihminen. Älä eksy pimeässä. Käytä valoa ja pidä huolta, että siinä on virtaa.

Ensiapu   

0503_ensiapupakkaus,pieni, käytössä_2

Ensiapulaukku ja sen sisältö ovat monelle retkeilijälle ihmetys. Kukaan ei halua kantaa mitään ylimääräistä mukana, mutta reissua on ikävä jättää kesken pienten vekkien takia. Sopivan tasapainon löytäminen hyödyllisten tarvikkeiden valinnassa riippuu myös kuinka hyvin retkikunnan jäsenet osaavat tarvikkeitaan käyttää.

Hyvä ensiapulaukku sisältää desinfiointiainetta pienhaavoja varten sekä monikäyttöisen sidontaliinan isompia sidoksia tai tukisiteitä varten. Jonkinlainen teippi on myös hyvä olla mukana erilaisten väliaikaisten sidosten tekemiseen esim. hiertymille.

Pidä siis mukana itsellesi tärkeitä ensiaputarvikkeita, lisää pakkaukseen hyvä urheiluteippi, muutama särkylääke ja tarvittaessa kyypakkaus. Monet konkarit pitävät ensiapulaukussa neulan ja lankaa pieniä tarvikekorjauksia varten.

Metsien sankari. Desinfioi haavat ja estä lisävahingot. Ole viisas ja auta myös kaveria.

   Tuli

Kauanko Tom Hanksillä kesti hieroa Wilssonin edessä puita yhteen että tuli tuli? Vastaus: Kauan.

Noh, herra Hanks ei ollut retkellä vaan kusessa. Vältä tuo ikävä tilanne retkellä kantamalla muutamaa eri tulentekovälinettä  ja kuivia sytykkeitä mukanasi. Tulentekovälineissä valikoima onkin jo huomattavasti suppeampi kuin monissa muissa retkelijän tarvikkeissa. Tulitikut on aina jees olla mukana. Kaasusytytin on varma ja sillä saa tarvittaessa pidempikestoista kuumennusta märkään sytykkeeseen. Tuluksilla normitallaaja sytyttää helposti kaasupolttimeen liekin kun pietzo-sytytin on rikkoutunut. Tuluksiin voi myös turvautua, mikäli reppu ja sen sisältö ovat epähuomiossa käväisseet ylittämäsi puron pohjalla ja kaikki on likomärkää.

Hyvä retki-ihminen. Suojaa sytyttäjäsi ja sytykkeesi.
Johannes ja tuli - kymmenen tärkeintä_3

   Työkalu   

Victorinox monitoimityökalukäytöss'

Työkalu on hieman laajempi käsite ja se saattaa sisältää enemmän kuin pelkän yhden ruuvimeisselin. Työkalu -kategoriaksi suositellaan tietenkin puukkoa, mutta tämän lisäksi myös monitoimityökalua. Lisäksi monella eräihmisellä on mukana korjaussarja sisältäen neulaa ja lankaa tai ilmastointiteippiä. Näitä tarvikkeita voi myös lisätä vaikkapa ensiapulaukun sisälle.

Monitoimityökaluissa on vaihtoehtoja lukemattomia määriä. Uusimpia työkaluja voi nykyään jopa räätälöidä vaihtoterillä ja laajentaa mukana kuljetettavilla teräsarjoilla. Olemme kuitenkin sen verran klassisiin ratkaisuihin tukeutuvia retkeilijöitä, että suosimme jälleen tuotetta, jonka ominaisuuksia ei ole suuremmin osin muokattu viimeiseen neljään vuosikymmeneen. Pihdit, leikkurit, talttapääterät ja pienillä saksilla sekä isolla määrällä mielikuvista pärjää lähes tilanteesta kuin tilanteesta! Tsekkaa tästä meidän suositus työkalukaveriksi seuraaville vuosikymmenille!

Alkuperäisessä Ten Essentials -listassa puukko on oma kohtansa, mutta päivitetyssä listassa puukko on sisällytetty työkalukohtaan. Puukko on retkeilijälle niin oleellinen tarvike, että sitä ei pitäisi edes mainita erikseen oleelliseksi tarvikkeeksi. Se täytyy olla jokaisella vaelluksella mukana. Kaikkialla.

Nykypäivänä voisi kaupunki-ihmiselle mainita, että on OK mennä metsään puukko vyöllä. Puukko on tehokas työkalu myös muuhunkin tarkoitukseen kuin makkarapaketin avaamiseen. Mikäli tarvitset harjoitusta puukon käytössä, veistele nuotiolla sylinterin muotoisia esineitä polttopuista, niin käsi harjaantuu ja puukosta tulee oiva jatke kämmenellesi.

Hyvällä retkipuukolla teet itsellesi telttakepit, vuolet päreet, hakkaat halot, viillät makkarasi ja avaat ruokatölkit jos olet epähuomiossa ostanut juuri niitä säilykerasioita, joissa ei ole käsinavausmekanismia. Hyvä puukko kestää ohkaisen pellin, mutta teroitus tämän jälkeen on suositeltavaa.

Retkihenkilö. Ota hyvä työkalu mukaan metsään.

   Ravinto

Ota mukaan mahdollisimman vähän, mutta samalla paljon. Eväitä ei ole ikinä liikaa. Vaikket olisi iltapäiväretkellesi suunnitellut ruokataukoa, mutta löydätkin taskustasi eväspatukan niin kummasti se piristää ja parantaa paluumatkan fiilistä. Viimeistään autossa tulee yleensä kauhea nälkä muutaman tunnin piristävän ulkoilun jälkeen. Pidä siis osana kymmentä tärkeintä mukana pikku pussi pähkinää, ravitseva patukka tai herkullinen kuivalihasnäkki.

Viikonloppureissulla suositellaan ottamaan yksi ateria enemmän kuin olet alunperin suunnitellut, pidemmälle reisulle on hyvä olla varalla yhden tai jopa kahden päivän eväät. Kiipeilijät ja isommat retkikunnat pitävät varamuonana armeijan MRE -paketteja tai nimenomaan hätäruoaksi tarkoitettua ravintoa, juurikin sillä tarkoituksella, että makunsa ansiosta näihin ei kukaan koske muuta kuin hätätapauksessa.

Hyvä ruoansulattaja. Nauti ulkoilusta hyvin eväin. Varaa ruokaa riittävästi ja pakkaa vielä vähän lisää.
kymmenen tärkeintä

Nesteytys   

Johannes ja nesteytys - kymmenen tärkeintä

Ennen kun joudut turvautumaan herra Gryllsin ratkaisuun ja nauttimaan tuota kellertävää elämän eliksiiriäsi, ota repustasi täysi puteli raikasta vettä ja sammuta janosi luonnollisemmalla keinolla.

Juo reissun aikana usein ja paljon! Vesipullolle tärkeimpiä ominaisuuksia ovat mahdollisimman kevyt tyhjäpaino, hyvä korkki ja tarpeeksi iso suuaukko täyttöä varten. Lisäominaisuudeksi teräspulloille lasketaan, että voit heittää pullon hätätapauksessa nuotioon ja keittää siinä vedet.

Lähteiden ja kaivojen vesi on useimmiten puhdasta, mutta monesti joutuu käyttämään myös pintavettä. Jos olet epävarma veden laadusta, keitä sitä muutama minuutti, jotta vedessä asuvat mikrobit saadaan hengiltä.

Normaali veden tarve aikuiselle on n. 2,5 litraa vuorokaudessa. Lämpimät olosuhteet ja raskas liikunta lisäävät nesteen tarvetta huomattavasti. Varaudu siis kantamaan tarpeeksi vettä, mikäli et ole varma seuraavasta juomapullon täyttöpaikasta.

Muistathan vielä: Älä turhaan lisää retkikohteesi ravinnekuormaa tiskaamalla astioita tai peseytymällä suoraan vesistössä. Ota sen sijaan tiski- ja pesuvedet astiaan ja imeytä ne pesun jälkeen maahan.

Janoisa kanssaeläjä. Nauti raikkaasta vedestä ja pysy nesteytettynä.

   Hätämajoite

Ylimääräinen tuulensuoja, aurinkosuoja tai kakkosmajoite. Tämä on lisävaruste, jonka hyöty on selvinnyt vasta kun sadesuojaa ei meinaa mistään löytyä, mutta haluaisi silti hengähtää ja istahtaa alas hetkeksi. Mikäli olet laavulle majoittuja ja et kanna telttaa mukana, ota joku näistä mukaan. Mikäli olet telttailija, valitse kevyt alumiinipeite tai tukeva avaruuspeite. 2m x 2m kokoinen kevytpeite on myös ihan hyvä valinta, mutta alumiinipinnoitteinen estää säteilevän lämmön siirtymistä tehokkaammin.

Hätämajoitteen tarpeellisuutta on vaikea selittää ennen kuin sitä on oikeasti tarvinnut ja tottunut kantamaan aina mukana. Alumiinipeitteellä saa tehtyä hyvin paljon erilaisia suojia ja varjoja, joilla voit suojella hipiääsi sateelta, kylmältä tai auringon poltteelta. Pidä varapeitettä mukana osana kymmentä tärkeintä!

Metsäihminen. Uskalla hakeutua suojaan jos retki ei etene. Improvisoi itsellesi suoja luonnosta ja mukana olevista välineistä.
Hätämajoite - Hätäsuoja - kymmenen tärkeintä_2

Omat kymmenen olennaisinta

 

Ei voi korostaa liikaa vaeltajan tietotaitoja. Pelkästään se, että kannat kaikkia kymmentä olennaisinta rinkassasi, ei tee vaeltamista turvalliseksi. Tämän lisäksi sinun on osattava käyttää niitä.

Me kirjoittelemme tasaisin välein Tietopankki-sivulle vinkkejä. Liity uutiskirjeemme tilaajaksi, niin saat vinkit kerran kuussa sähköpostiisi. Me emme lähettele uutiskirjeitä kerran viikossa kertoaksemme, kuinka “kaupassa on nyt ale”, vaan keskitymme oikeasti vaeltajille lisäarvoa tuottavaan sisältöön.

Toivottavasti viihdyt verkkokaupassamme.

Helsingissä 21.7.2017,

Johannes ja Heikki

Tilaa vaellusvinkkimme tästä!

Haluatko kuulla vastaavat vinkit ensimmäisenä?

Tilaa vaellusvinkkimme, niin saat sähköpostiisi kerran kuukaudessa pieniä tipsejä, miten otat kaikki irti välineistäsi.

Lisäksi kerromme yrityksemme kuulumisia säännöllisen epäsäännöllisesti.

Mikä parasta: tilaamalla vaellusvinkit saat 10% alennuskoodin kauppaamme!Päivitetään…
  • Ostoskori on tyhjä.