Näin aloitat riippumattoilun – Katso ja lue helpot vinkit
Nyt voit myös katsoa suosituimmat vinkit!
Heräät mukavassa asennossa ja riiputat kättäsi ulkona majoitteestasi. Vedät lähimmästä kasvustosta hieman vauhtia, mikä saattaa sinut mukavaan keinuntaliikkeeseen. Aistisi heräävät ja tunnet metsän raikkaan tuoksun.
Olet riippumatossa. Mutta kuinka tämä harrastus olisi hyvä aloittaa ja mitä kaikkea pitäisi tietää?
Tämä artikkeli kertoo parhaat vinkit ja helpoimmat lähestymistavat riippumattoilun, sekä riippumattoretkeilyn aloittamiselle. Käymme läpi tärkeimmät tuotteet kuhunkin eri tilanteeseen ja retkeen liittyen, sekä opastamme niiden käyttöä.

– Kuinka aloittaa riippumattoilu ja mitä tulee ottaa huomioon kun retkeilet riippumaton kanssa –
Riippumattoilu on tällä hetkellä yksi hauskimmista tavoista nauttia luonnosta todella läheltä. Olemme koonneet tämän lyhyen tietopaketin muutamasta tärkeimmästä tuoteesta, mitä sinun tulisi hankkia riippumattoharrastuksen eri vaiheissa. Kerromme tässä artikkelissa miksi olemme valinneet juuri nämä tuotteet ja miten niitä käytetään. Nämä vinkit on koostettu tuotteiden valmistajien vinkeistä, eräkonkareiden tarinoista ja omakohtaisista kokemuksista.
Riippumatoksi suosittelemme balilaisen valmistajan Ticket to the Moon Original-mattoa kiinnikkeineen. Tämä tuote on erittäin helppo ripustaa ja se kestää kaverinkin painon. Isollakaan ihmisellä ei tule tässä ahdasta.
Laavukankaaksi ei voi parempaa valmistusmaata kuvitella, kuin Englanti. Siellä kuulemma sataa koko ajan, joten ne jannut osaa katosten tekemisen. Sen takia DD Hammocksin 3×3 tarppi on täydellinen myös tänne Suomen sateisiin vuodenaikoihin. Tätä pienempää tarppia ei kannata ensimmäiseksi tarpiksi hankkia, sillä kyseinen tuote peittää riippumaton päät hyvin.
Hyönteisverkossa luotamme puolalaisvalmisteiseen BUSHMEN Hammock Mosquito net tuotteeseen, joka on ehdottomasti pisimmälle viety riippumattoretkeilijän hyönteissuoja. Tämä hyönteisverkko sopii erittäin hyvin lähes jokaiseen retkiriippumattoon. Aluspeite taasen kannattaa valita samalta valmistajalta kuin riippumatto. Näin varmistat saumattoman sopivuuden. Meidän valintamme on siis täten TTTM:n Moonquilt.
Olemme kasanneet tämän artikkelin tuotteet helpoksi paketiksi. Jos haluat heti kerralla kaikki, niin valitse “Lisäherkuilla” -paketti. Jos taasen haluat aloittaa hiukan kevyemmin, niin ota “Olennaisimmat”. Erona niissä on se, että lisäherkkupaketissa on hyönteisverkko ja aluspeite, mitä olennaisimmat paketista ei löydy.

The Ten Essentials tyyliin artikkelissa käytetyt tuotteet ovat valittu markkinoiden testatuimmista ja toimivimmista tuotteista. Näillä tuotteilla on uuden harrastuksen aloittaminen äärimmäisen helppoa. Tuotteiden valmistajat ja tuotantomenetelmät on käyty tarkkaan läpi ja erityisesti valmistajan asenne luontoa kohtaan on yksi tärkeimmistä tuotteiden valintakriteereistä. Emme käsittele tässä artikkelissa makuupussin ja retkipatjan valintaa. Riippumattoretkeilijän on kuitenkin hyvä tiedostaa, että näitä tarvitaan myös sään mukaisesti.
– Tuotteiden toimivuus ja valmistajan asenne luontoa kohtaan yksi tärkeimmistä valintakriteereistä –
1. Riippumatto ja riippumaton kiinnitys
Tähän työvaiheeseen tarvitset TTTM:n riippumaton, sekä TTTM:n Moon Strap -kiinnityshihnat.
Aloita etsimällä kaksi jykevää puuta, jotka ovat noin viiden metrin päässä toisistaan. Mikäli aiot käyttää myös laavukangasta, niin varmista, että puiden vierusta on vapaa noin kahden metrin matkalta.

Ota toinen Moonstrapeistä varmaan, hellään otteeseen ja astele toisen puun luokse. Asettele Moonstrapin päässä oleva silmukka noin katseen korkeudelle puun sille puolelle, joka on toisen puun suuntaan. Paina toisella kädellä silmukka puuta vasten ja kiepauta Moonstrap puun ympärille niin monesti, että kiinteiden kiinnityslenkkien aloituskohta on paikalla pitämäsi silmukan kohdilla. Kieppien määrä riippuu puun halkaisijasta, mutta noin 20 cm halkaisijalle kaksi kierrosta pitäisi olla sopiva.

Pujota vapaa pää pitämäsi silmukan läpi ja kiristä tiukasti.
Tee sama toiselle puulle ja pidä huoli, että kummatkin lenkit ovat samalla korkeudella. Tähän auttaa vertaaminen kaukaiseen horisonttiin, mikäli mahdollista.

Sujauta TTTM:n koukku summanmutikassa valittuihin kiinteisiin säätölenkkeihin ja tsekkaa, kuinka matto istuu. Toista tarvittaessa ja muokkaa kiinnityslenkkien korkeutta tai riippumaton koukkujen kiinnityslenkkien paikkaa.

2. Katos, eli tarpin kiinnitys
Tarpin eli laavukankaan kiinnitykselle riippumaton päälle on olemassa hurja määrä eri variaatioita ja jokainen sopii hiukan toistaan paremmin eri käyttökohteissa. Me kerromme nyt kuitenkin yhden perinteisimmistä, monikäyttöisimmistä ja vaivattomimmista tavoista pystyttää tarppi: “A-frame” eli A-muotoon kiinnitys.
Huom! Mikäli tulet käyttämään myös hyönteisverkkoa ja aluspeitettä, niin niiden asentaminen ennen tarpin asentamista on hiukan helpompaa. Tässäkin kannattaa käyttää omaa harkintaa esim vesisateen sattuessa.

Yksinkertaisuudessaan laavukangas pingotetaan riippumaton yläpuolella olevan harjanarun päälle mahdollisimman tiukaksi, muistuttaen harjakattoa. Näin vesi valuu tarpin päältä tehokkaasti pois ja katto suojaa nukkujaa tuulelta.
Tarpin kiinnitys voidaan karkeasti jaotella kolmeen eri työvaiheeseen:
Harjanarun kiinnitys
Tarpin kiinnitys harjanaruun
Tarpin nurkkien ankkurointi maahan
Harjanarun kiinnitys
Hyvä lähtökohta harjanarun korkeudelle on kiinnittää se puihin samalle korkeudelle, jolla riippumaton hihnat ovat. Näin saat hyvän suojan tuulta varten. Mikäli on oikein tuulinen keli, niin voit asentaa tarpin myös mahdollisimman lähelle maata. Tällöin tila riippumatossa pienenee, mutta tuulensuoja on parempi.
Oletetaan, että sopivat puut ovat jo löytyneet ja riippumatto leijuu niiden välissä. Nappaa vähintään 6 metrin mittainen paracordi käteesi ja astele toisen puun luo. Tee puun ympärille paalusolmu, mutta semmoisella twistillä, että viimeisen köyden silmukasta pujotuksen sijaan, pujotatkin silmukasta köyden pään kaksin kerroin taiteltuna niin, että köyden pää jää silmukasta ulos. Näin sinulla on vetopaalusolmu, joka ei kiristy puun ympärille enempää, pitää pirun hyvin ja on helppo avata yksinkertaisesti vetämällä köyden päästä. Tästä vaiheesta on myös videossa ohjeet, joten kannattaa tutustua siihen.


Kun olet tyytyväinen kiinnitykseen, astele köysi kädessä toiselle puulle ja heitä köysi puun ympäri. Tämän jälkeen asettele köysi samalle korkeudelle kuin toisessa puussa ja vie köysinippu nyt suht löysänä olevan harjanarun alapuolelta yli ja lähde viemään köyttä päinvastaiseen suuntaan puuta ympäri kuin aloittaessasi. Kiristä joka vaiheessa ennen harjanarun “kiertoa”, Näin köysi pingoittuu kerta kerralta kireämmäksi ja kireämmäksi. Näitä puun ympäri vientejä on hyvä tehdä vähintään kaksi kappaletta.
Lopuksi on aika solmia harjanaru toiseen puuhun. Tämä käy kätevästi ottamalla köyden avoimesta päädystä jälleen kaksin kerroin, sujauttaa se itsensä alle ja kiristää tiukaksi. Näin sinulla on jälleen helposti avattava, mutta varmasti kiinnipysyvä solmu.


Tarpin kiinnitys harjanaruun
Tämän vaiheen tarkoitus on saada tarpin harjanarun päällä oleva kohta mahdollisimman tiukaksi, joten teemme tarpin harjakohdan silmukoihin sellaiset kiinnitykset, joita on helppo siirtää löysänä, mutta jotka pysyvät paikallaan kiristettynä.
Heitä tarppi roikkumaan vapaasti harjanarun päälle, siten että keskilinjan kiinnityslenkit ovat ylöspäin. Asettele laavukangas suurinpiirtein oikealle kohdalle, siten että se ylittää riippumaton molemmilta puolin samalta matkalta.
Tämän jälkeen tee kaksi hyvin yksinkertaista liikkuvaa solmua, joilla voit liikuttaa tarppia harjanarua pitkin.

Yksinkertainen liikkuva solmu
Leikkaa paracordista kaksi noin 25 cm mittaista pätkää. Polta sytkällä tai tulitikuilla leikatut kohdat, jotta ne eivät purkautuisi. Taita toinen pätkä keskivaiheilta kaksinkerroin ja asettele se saadun tuplanarun keskikohdasta harjanarua vasten. Pujota vapaat päät muodostuneesta silmukasta pari kertaa niin, että harjanaru jää syntyneen silmukan sisälle. Tee tämä myös toiselle pätkälle.

Kiinnitä laavukangas liikkuvan solmun vapaasti roikkuviin pätkiin pitävällä solmulla.
Nyt voit kiristää tarpin harjanarun päällä olevan kohdan mahdollisimman tiukaksi viemällä näitä narunpätkistä tekemiäsi kiinnityksiä erilleen toisistaan. Paikoittaessasi tarppia pidä huoli, että riippumatto on mahdollisimman hyvin suojattu.

Tarpin nurkkien ankkurointi maahan
Viimeisessä tarpin kiinnitysvaiheessa kiinnitetään jokaiseen tarpin nurkassa olevaan silmukkaan ankkurointikiilojen naru. Tässä kannattaa jälleen suosia paalusolmua, sillä esimerkiksi tuuli voi kiristää narun niin tiukalle, että sitä ei enää ilman puukkoa saa auki. Yleensä tarpin mukana tulevat neljä narua kiiloineen riittää varsin tukevaan kiinnitykseen.
Asettaessasi kiilaa maahan huomaa, että voit vielä säätää narun lopullista kireyttä pidentämällä muovisen säätöläpyskän kaksinkerroin menevän narun osuutta.


3. Hyttyssuoja
Hyttyssuojan tarpeellisuus on varmasti monelle Suomen luonnossa kulkijalle tuttu. Tässä ohjeistus miten BUSHMEN Hammock Mosquito net -hyttysverkko, kiinnitetään riippumaton ympärille.
Bushmenin hyttysverkon etuja on helppo kiinnitystapa, jossa riippumattoa ei tarvitse tunkea sisälle tai verkkoa pujotella. Tuote asennetaan riippumaton ympärille ainutlaatuisella ja yksinkertaisella tavalla. Tässä hyönteisverkossa on myös tukeva oma kiinteä harjanaru, joka käy sellaisenaan myös joillekin tarpeille. Bushmenin loistava muotoilu jättää paljon tilaa riippumaton sisälle, mutta silti tuote ei roiku syvällä alla olevassa heinikossa.
Bushmenin valmistaman hyönteisverkon saa monella eri tavalla pujotettua riippumaton päälle. Tässä näytämme, miten valmistaja on sen alkuperäisesti suunnittellut toimivan. Tämä on ehdottomasti nopein tapa, jota suosittelemme käyttämään.
Suosittelemme hengittämään muutaman kerran sisään ja ulos ennen tämän ohjeistuksen nauttimista, sillä tässä menee helposti sekaisin.
Pakkauksen avattavasta päästä pitäisi pilkottaa pätkä harmaata narua, johon on valmiiksi tehty lenkki. Tämä harmaa naru on nimenomaan asennusta helpottava lyhyt pätkä, joka menee koko hyönteisverkon läpi.
Kiinnitä avattavasta päästä tuleva harmaa naru riippumaton koukkuun (väliaikaisesti).
Tämän jälkeen kiinnitä pakkauksen perästä roikkuvasta lenkistä karbiinihaka puussa olevaan kiinnitykseen. Tässä tapauksessa Ticket To The Moonin Moonstrappiin. Mikäli karbiinihaka ei ole vielä tässä lenkissä kiinni, kiinnitä se siihen. Kiinnitä samaan hakaan myös harmaan narun toinen lenkki, jonka pitäisi tulla pakkauksen perässä sijaitsevasta aukosta ulos.
Tämän jälkeen avaa pussi ja aloita riippumaton “sukittaminen” tämän sisälle. Alussa tarvitsee ehkä avittaa hieman, mutta sitten tämän pitäisi mennä nätisti samalla kuin kävelet päädyn kanssa riippumaton toiseen päätyyn.
Kiinnitä toisessa päädyssä hyönteisverkon päässä oleva lenkki samaan hakaan, jolla riippumattosi on kiinni puussa olevassa ripustimessa. (Joissakin riippumattomalleissa tämä saattaa vaatia yhden ylimääräisen solmun tai karbiinihaan.) Kiristä verkon päässä oleva kiristyspanta.
Palaa takaisin siihen päätyyn, josta aloitit. Vedä harmaasta narusta riippumaton koukku ulos, siten että se tulee ulos pussin perässä sijaitsevasta reiästä. Kiinnitä riippumaton koukku takaisin puulenkkiin, samaan kohtaan, josta sen irroitit ennen ensimmäistä vaihetta.



4. Underquilt, eli aluspeite
Aluspeitteen tarkoitus on estää alta tulevan viileän ilman vaikutusta ja pitää riippumattoilija lämpimänä. Viileinä kesäöinä aluspeite riittää pitämään koko nukkujan lämpimänä jo itsessään, mutta kylminä vuodenaikoina se on erittäin tarpeellinen lisäeriste hyvän makuualustan ja makuupussin lisäksi.
Käyttämämme tuote näissä ohjeissä on Ticket To The Moon Moonquilt -aluspeite.
Ota tuote pakkauksesta ja aseta se riippumaton sisälle.
Kiinnitä siniset karbiinihaat riippumaton kiinnitysköysiin koukun lähelle. Karbiinihaat ovat kätevästi piilotettu tuotteen pieniin narutaskuihin.
Asettele aluspeite riippumaton alle, siten että se roikkuu päätyköysien varassa.
Kiristä punaisista joustinnaruista aluspeitteen päät kireästi “suppuun”.
Jos tarpeellista, säädä keskellä olevista mustista nappuloista kireyttä ja aluspeitteen muotoa sekä paikkaa riippumattoon nähden. Koita saada aluspeite mahdollisimman keskelle riippumattoa pituussuunnassa.
Voit hienosäätää aluspeitteen oikean etäisyyden päissä olevista mustista kiristyspompuloista vetämällä niitä sinisiä hakoja kohti, eli puita päin.
Ja näin sinulla on erittäin lämmin riippumattomajoite!


Onneksi olkoon! Olet toivon mukaan onnistunut kasaamaan riippumaton tarppeineen ja tarvittavine lisävarusteineen. Hyvinnukutun yön jälkeen on mukava alkaa laittamaan leiriä kasaan ja valmistautua samalla seuraavaan yöpymiseen.
Nämä seuraavat vinkit kannattaa eritoten ottaa käyttöön, sillä niiden avulla seuraavalla riippumattoilukerralla säästät huomattavasti aikaa leirin pystytyksessä.
5. Riippumattoleirin purkaminen
Tarpin pakkaus
Aloita irroittamalla maakiilat ja sullomalla ne niille tarkoitettuun pussiin. Naruja ei tarvitse irroittaa tarpin nurkista.
Vedä liukusolmut yhteen harjanarun päällä niin, että laavukangas menee kasaan. Tunge tarppi naruineen päivineen sen pakkauspussiin. Tässä ei tarvi taitella tarppia mitenkään erityisesti, sillä tarppi säilyy paremmin, kun sitä ei taitella aina samoista kohdista. Me tykätään vaan tunkea tarppi randomisti pussiinsa.
Harjanaru saa olla koko tarpin tunkemisvaiheen kiinni puissa. Kun tarppi on nätisti pussissaan, niin voit irroittaa harjanarun ja kiertää sen tarpin säilytyspussin ympärille. Jos kävi klassinen unohdus laittaa maakiilapussi tarppipussiin ja se ei sinne enää mahdu, niin voit laittaa sen harjanarun alle kierittäessäsi harjanarua tarpin säilytyspussin ympärille.
Underquiltin eli aluspeitteen pakkaus
Tässä ei ole kummempia vinkkejä. Irroita kiinnikkeet ja tunge aluspeite säilytyspussiinsa.

Riippumaton ja hyttysverkon pakkaus
Otsikosta voi jo päätellä, että hyönteisverkon voi pakata samaan pussiin riippumaton kanssa.
Irroita riippumatto puunhalaajista ja työnnä toinen koukku maton säilytyspussin läpi niin, että sen pää näkyy säilytyspussista. Pakkaa matto ja verkko pussiin. Ensi kerralla huomaat, että säilytyspussi voi olla koko yöpymisen ajan toisessa päässä riippumattoa, sillä kiinnityskoukun saa säilytyspussin läpi.
Lopuksi irroita puunhalaajat ja tunge ne randomisti säilytyspussiinsa. Jotku tykkää rullailla ne nätisti, mutta tämä ei tuo mitään lisäarvoa pakkaamiselle. Okei, ehkä ne menee pienempään tilaan.

Muut välttämättömät tarvikkeet
Kun nukut ulkona, niin perusvarustukseen kuuluu myös sään mukainen makuupussi ja makuualusta. Makuualusta kannattaa olla mahdollisimman paksu ja eristävä, vaikka alushuopa olisikin käytössä.

EIKUN RIIPPUMATTOILEMAAN!
Kuten alussa mainitsimme, tämän artikkelin tuotteet on valittu niin, että riippumattoilu on helppo aloittaa. Kun ostat tämmöisen “modulaarisen” paketin, jossa kaikki tuotteet ovat erillisiä eivätkä integroituna toisiinsa, niin pystyt harrastuksen kehittyessä ja omien vaatimusten kasvaessa hankkimaan ominaisuuksiltaan hiukan erilaisia tuotteita ilman, että koko paketti täytyy uusia kerralla. Esimerkiksi pakettiin valitsemamme tarppi on melko painava, joten sen päivittäminen kevyempään versioon saattaa houkutella.
Toisaalta tämä paketti palvelee myös pitkälle edennyttä harrastusta, joten ei ole tarvetta alkaa heti miettimään varusteiden päivitystä. Muista aina varusteita hankkiessa ostaa harkiten ja karsia kertakäyttökulttuuria. Vähemmän, mutta parempaa