Underquilt vertailu: DD Underblanket ja Ticket to the Moon Moonquilt
Mitä eroa kahdella suositulla underquiltilla eli aluspeitteellä? Nopeasti vilkaistuna ei mitään, mutta kummallakin on omat vahvuutensa ja persoonallisuutensa. DD Underblanket ja Ticket to the Moon Moonquilt ovat suosituimpia kolmen vuoden ajan aluspeitteitä. Tämä underquilt vertailu selvittää sinulle näiden kahden aluspeitteen speksit ja erot.

Aluspeitteiden speksit
- ilmoitettu paino: 950 gr (meidän punnitus pakkauspussin kanssa: 1045 gr)
- pakkauskoko noin 20 x 17 cm
- aluspeitteen koko levitettynä: pituus 200 cm, leveys 124 cm
- valmistajan ilmoittamat suosituslämpötilat: -5°C asti
- pakkaus sisältää: aluspeite, pakkauspussi, 8 karabiinia
- ilmoitettu paino: 1160 gr (meidän punnitus pakkauspussin kanssa: 1443 gr)
- pakkauskoko noin 34 x 19 cm
- aluspeitteen koko levitettynä: pituus 200 cm, leveys 145 cm
- valmistajan ilmoittamat suosituslämpötilat: aluspeitteenä 5°C – 18°C, makuupussina 2°C – 10°C
- pakkaus sisältää: aluspeite, pakkauspussi, 4 karabiinia
Koko ja pakattavuus
Näistä kahdesta aluspeitteestä Ticket to the Moon Moonquilt on leveämpi (21 cm) ja tämän vuoksi pakattuna koko on isompi kuin DD Underblanketin pakkauskoko. Myös aluspeitteiden täytteet voivat vaikuttaa hieman pakattavuuteen; Underblanketin täyte on synteettistä silkkiä kun taas Moonquiltissä täyte on synteettistä kuitua (Hollowfibre).
Underblanketin pakkauspussi mahdollistaa reilun kompresssion eli pakkauspussin voi kiristää lähes puoleen tilavuudeltaan hyvien kompressiohihnojen avulla. Moonquiltin pakkauspussilla ei saa aikaiseksi yhtä hyvää kompressiota. Moonquiltin pakkauspussin eduksi on kuitenkin laskettava, että sinne mahtuu aluspeitteen lisäksi lähes koko riippumattoleiri, poislukien makuupussin.

Käytettävyys
Sekä Underblanket että Moonquilt ovat molemmat aluspeitteitä. Käytettävyydessä on kuitenkin hienoja sävyeroja. Underblanket on DD Hammocksin tuote ja se näkyy rautanaulamaisena toimivuutena; ei mitäään ylimääräistä, paino alas ja hyvä pakattavuus. Moonquiltissä on haettu painon ja pakattavuuden kustannuksella mukavuutta. Moonquilt on iso, se on helppo pestä ja se taipuu myös makuupussiksi. Erot ovat kuitenkin pieniä eli painon osalta puhutaan n. 400 gramman erosta ja pakattavuuden osalta n. 14 sentistä. Nämä voivat olla kuitenkin joillekin merkittäviä eroja, riippuen käyttötarkoituksesta.

Moonquilt muuntuu moneksi. Se on niin leveä, että voit “koteloitua” sen sisälle perhosen lailla ja se sopii varmasti kaikkiin riippumattoihin. Moonquiltia voi käyttää myös makuupussina tai matkapeittona. Jos lähtisin urbaanille reppureissulle, reilaamaan tai retkeilyautolla huristelemaan, valitsisin Moonquiltin sen monipuolisuuden vuoksi. Valmistajan ilmoittama extreme lämpöarvo 5°c pitää aika hyvin paikkansa, riippuen tietysti paljon tuulesta. Kyseessä on Suomen olosuhteissa selkeästi loppukevääseen, kesään ja alkusyksyyn soveltuva aluspeite.
Underblanket on selkeämmin “perinteinen” aluspeite. Se on tarkoitettu riippumaton aluspeitteeksi ja hoitaa hommansa erinomaisesti. Underblanket pakkautuu erinomaisen pakkauspussin ansiosta pieneen tilaan. Vaikka DD Underblanket eittämättä toimii parhaiten DD Hammocksin riippumattojen kanssa, se toimii hyvin myös esimerkiksi Ticket to the Moon Double riippumaton kaverina. Extreme lämpöarvoksi on annettu -5°c, joka on oman kokemuksen mukaan todellakin extremearvo. Olisin itse speksannut tämän aluspeitteen nollaan asteeseen. Underblanket on hinta-laatu suhteeltaan erinomainen. Jos haluaa speksien puolesta paremman aluspeitteen, katse kannattaa suunnata untuvatäytteisiin aluspeitteisiin.

Molemmissa aluspeitteissa säädöt riittävät hyvin. Underblanketissa on 8 karabiinia ja joustonyöriä, joten sen saa viritettyä DD:n riippumattojen lisäksi helposti myös muiden valmistajien riippumattoihin. Moonquiltissa on molemmissa päissä 2 karabiinia ja joustonarua eli yhteensä 4 karabiinia. Moonquiltin erikoisuus on, että siitä löytyy tarvittaessa myös huppu ja sitä voi käyttää kesämakuupussina eli sen saa suljettua kaksisuuntaisella vetoketjulla.

Aluspeitteet huolletaan makuupussien tavoin. Aluspeite kannattaa säilyttää väljästi säilytyspussissa ja tähän käy hyvin esimerkiksi kangaskassi. Aluspeite kannattaa käytön jälkeen tuulettaa ja jos aluspeite likaantuu, se kannattaa pestä. Underblanket suositellaan pestävän käsin lämpimällä vedellä. Moonquiltin voi pestä pesukoneella 30 asteessa (kannattaa laittaa tennispallo konepesuun mukaan).
Yhteenveto
Yhteenvetona voi todeta, että molemmat ovat erinomaisia tuotteita, mutta hieman eri twistillä. Vaellukselle tai yli yhden yön retkelle ottaisin mukaan DD Underblanketin. Autoretkelle, reilaamaan tai urbaanille retkelle ottaisin mukaan Ticket to the Moon Moonquiltin.
Kumpi on sinun valintasi?
